Om OSI Aikido (Tidligere Blindern Aikidoklubb)

OSI Aikido er Universitetet i Oslos aikidoklubb. Klubben har mange og erfarne instruktører, hvorav flere har holdt på i flere tiår. Med 50-60 medlemmer er vi en av de største kampsportgruppene på universitetet.

Det er en jevn kjønnsfordeling og betydelig variasjon i alder blant medlemmene. Klubben har et hyggelig sosialt miljø utenfor selve treningen, med hytteturer, julebord, filmkvelder og felles reiser til aikidoleire i inn- og utland. Ukentlige pub-besøk er en viktig klubbtradisjon.

Klubbens motto reflekterer et fokus på trening og studier i balanse. "Bunbu ryodo" - penn og sverd sammen.



Oppstart

Siri og Jo, julebordet 2010

OSI Aikido, tidligere Blindern Aikidoklubb, ble Oslos første aikidoklubb da Siri Øiesvold med flere startet opp i januar 1982, fem år etter at Birger Sørensen startet Norges første aikidoklubb i Tromsø.

Universitetsklubben ble tatt opp i Universitetets Idrettsklubb (UIK), forløperen til Oslostudentenes Idrettsklubb (OSI), i vårsemesteret 1983. Blindern Aikidoklubb var også tilknyttet Kvinnelige Studenters Idrettsklubb (KSI). Du kan lese klubbens årsrapport fra 1983 her.

For mer informasjon om hvordan klubben ble startet kan du lese intervjuet vårt med Siri Øiesvold her. En delvis oversikt over medlemstall 1982-2010 finner du her.

I begynnelsen var klubben bare åpen for studenter og ansatte ved Universitetet i Oslo. Line Valen skriver i en søknad om opptak av Norges Aikidoforbund som særforbund i Norges Idrettsforbund datert 25.02.1984 at klubben har ca. 28 medlemmer, og at hun blir kontaktet av alt fra profesjonelt interesserte fysioterapeuter til Forsvarets Overkommandos Idrettavsnitt.

Jo med Borgogno Barolo Riserva 1985

Klubbens hovedinstruktør er Jo Ring Giske, 4. dan (Fukushidoin) og medlem i Norges Aikido Forbunds tekniske komite. Jo startet i OSI Aikido i 1985, og har vært hos oss siden. Jo er teknisk ansvarlig for OSI Aikido, Sentrum Aikido, Fudoshinkan Hadeland Aikido og Fudoshinkan Hamar Aikido.

I 2010 markerte klubbstyret Jos første 25 år i klubben. På en av årets siste treninger ble det overrakt en vin fra samme år som Jo begynte med aikido i Blindern Aikidoklubb. Styret og klubben ser frem til flere slike markeringer!

I 2013 gir Jo vervet som teknisk ansvarlig til Tyr Steffensen, som samme år graderer til 3. dan.


Vi markedsfører oss primært mot studenter ved studiestedene i Oslo. For andre interesserte kan vi anbefale vår søsterklubb Sentrum Aikido Klubb Oslo. Studenter som har betalt medlemsavgift hos oss kan trene gratis på Sentrum Aikido på Tøyen.

Organisasjon

OSI Aikido er tilknyttet International Aikido Federation (IAF) gjennom Norges Aikidoforbund (NAF), og trener i henhold til vanlig Aikikai-stil. Vi har treningsøkter nesten alle ukedager, for alle nivåer. Hvis du er interessert i Aikido, eller kunne tenke deg å begynne, er du hjertelig velkommen til å komme innom en trening!


Vi starter normalt nybegynnerkurs siste uke i august og januar. Treningene foregår i sal UA på Domus Athletica (midt mellom Forskningsparken og Ullevål Stadion, se kart). Før Domus Athletica ble bygget benyttet klubben sal 5 og 7 i det gamle idrettsbygget på Blindern (Blindern Athletica, kart).

Høsten 2011 flyttet klubben nybegynnertreningene sine tilbake til sal 5 på Blindern. 23.08.2011 hadde vi vår første trening i vår gamle dojo på mange år. Jo holdt trening med klassisk oppvarming, årgangsteknikker og kjente og kjære blødmer. Det hele ble et flott gjensyn med klubbens gamle jaktmatter.


OSI ble dannet i 1882 under navnet Norske Studenters Gymnastikk- og Fægteforening. Siden den tid har det vært flere fusjoneringer og navneendringer. I 1988 fikk klubben navnet Oslo Studentenes Idrettsklubb og sin nåværende struktur. Navnet ble forandret til Oslostudentenes Idrettsklubb i 2005. OSI ligger under Norges Studentidrettsforbund (NSI), som er paraplyorganisasjonen for alle norske studentidrettslag.

Norges Aikidoforbund ble stiftet 1984.

OSI Aikido opererer med en aldersgrense på 18 år, i tråd med resten av gruppene i OSI.


Styret og klubbens tekniske komite

Vi som trener aikido vet hvilken glede treningen kan gi. OSI Aikido er en organisasjon som skal sikre et aktivt aikidomiljø ved Universitetet i Oslo. Styret er det organ som løpende skal sørge for at OSI Aikido fungerer. Teknisk komité skal på sin side sørge for at OSI Aikido trener i samsvar med aikidotradisjonene, og at klubben holder et høyt nivå.

Styrets oppgaver vil derfor være å bevare og forbedre klubben. Det er viktig at styret har visjoner for klubben.


Sosialkomiteen

Klubben har en egen sosialkomite. Komiteen har eneansvar for at andre i klubben er sosiale.


Sentrum Aikido

Sentrum Aikido er en avlegger av OSI Aikido, stiftet i 2007. Grunnleggermedlemmene kommer fra OSI Aikido på Blindern, og det er fremdeles tette bånd mellom klubbene. Instruktørene i Sentrum Aikido har dermed relativt lang fartstid, med minst 5-15 års erfaring.

Sentrum Aikido trener som oss i henhold til normal Aikikai-stil. De har treningsøkter både for nybegynnere og avanserte, og tar inn nybegynnere kontinuerlig gjennom hele året. Studenter som har betalt medlemsavgift hos oss kan trene gratis på Sentrum Aikido i deres lokaler på Tøyen.

Sentrum Aikido opererer med en aldersgrense på 16 år, eventuelt yngre etter instruktørs skjønn og utøvers modenhet.


Tenshinkan Aikidoklubb

Sentrum Aikido er ikke den første klubben med kobling til OSI Aikido. Ifølge Aikido-Nytt nr 1 ble Tenshinkan Aikidoklubb stiftet i 1989, med lokaler i Tollbugata 4. Bjørn Eirik Olsen, på den tiden 3. dan, skriver at den nye klubben vil operere i nært samarbeid med Blindern Aikidoklubb, "som etterhvert har opparbeidet en god standard og et fint miljø".


Presse

Gunnar kaster Jo, Aftenposten 1996

Her er en artikkel om klubben fra Aftenpostens sportssider, fredag 13. september 1996. Klubben trente på den tiden i sal 7 på idrettsbygget på Blindern. Salen er senere blitt buldrerom, og bygget har skiftet navn til Blindern Athletica.

Vi fikk også omtale i Aftenposten 10. mai 2006.

Universitetsavisen Universitas har skrevet om klubben flere ganger opp gjennom årene. Du kan lese en artikkel fra 2007 her, og vi er såvidt innom denne artikkelen fra 2002. Klubben annonserer som regel treningene sine i studentavisen hver uke hele semesteret.


Trening

Klubben har lenge hatt seks til åtte treninger i uken, morgentreninger og treningstider i helgene inkludert. Som oftest har det vært to treninger i uken tiltenkt viderekommende, og to for nybegynnere.

I mange år trykket klubben opp nybegynnermapper og delte ut ved semesterstart. Denne informasjonen ble til slutt utgangspunktet for klubbens hjemmesider.

Flere av medlemmene har erfaring fra andre kampkunster, eller supplerer treningen sin med andre former for aktivitet. Yoga, pilates, ringer, boksing og japansk teseremoni er noen eksempler. Instruktørene vil nok råde begynnere til å trene ett kampkunstsystem av gangen de første årene, men det er ingenting i veien for å jobbe med fleksibilitet, kondisjon, styrke og indre ro for de som ønsker det. Aikido utvikler en spesiell måte å bruke og bevege kroppen på, koblet til pust og myk kraftbruk. Det lønner seg å prøve en ting av gangen i begynnelsen for å sikre framgang!

Her kan du se en statistikkoversikt over instruerte teknikker på øvet-treningene over to semestere i 2008-2009.


Arrangering av leir

Klubben har i en årrekke arrangert vinterleir med Kanetsuka Shihan 7. dan fra England. Kanetsuka Shihan er teknisk direktør i BAF (British Aikido Federation).

Vi har også arrangert trening med Frank Ostoff 5. dan fra Tyskland, en årlig leir som vår søsterklubb Sentrum Aikido nå har overtatt organiseringen av.

OSI Aikido holdt jubileumsleir med Kanetsuka shihan i februar 2009. Bildet til høyre er fra en tidligere leir i 1996. Kanetsuka sensei besøkte OSI Aikido hvert år i denne perioden.

På arkivsidene våre kan du finne flere bilder fra leire klubben har arrangert, samt noen gamle avisartikler fra fordums arrangementer med de samme instruktørene i inn- og utland.

Felles turer til leire i inn- og utland

Klubbens medlemmer drar hvert semester på aikidoleire rundt om i landet. Klubben er godt representert på nyttårsleir hver januar på Tenshinkan i Oslo, og på NAFs sommerleir i Brandbu hver juli. Den årlige leiren i Trondheim med Jan Nevelius 6. dan er også blitt en gjenganger. Klubbmedlemmer har også vært med på turer til Japan, som dette reisebrevet fra 2002 viser. To av klubbens hovedinstruktører dro senest i 2010 på en to ukers treningsreise i Japan som du kan lese et referat fra her. Andre land klubbmedlemmer ofte trener i er Sverige og England.


Klubbnavn, motto og kalligrafier

OSI Aikido benytter en del japanske tegn på disse sidene, i klubbmottoet og i selve treningslokalet.

Du kan finne ut mer om de japanske tegnene du ser på disse sidene her


Kalligrafier

Klubben har mottatt flere kalligrafier fra Suganuma sensei i Japan. I tillegg til å være en av verdens ledende aikidoinstruktører er Suganuma sensei også en anerkjent kalligrafimester.


Sosialt

Et semester i OSI Aikido inneholder ukentlige pub-turer etter trening på fredager, uformelle fritreninger på søndager, filmkvelder, hytteturer, kinoturer, fester, grilling og felles turer til aikidoleire i inn- og utland, for å nevne noe. Vi finner også på mye gøy sammen med Sentrum Aikido. Meld deg på klubbens epostliste, så er du oppdatert på det som skjer!


Hyttetur

Klubben arrangerer en hyttetur hvert semester. Opp gjennom årene har vi hatt hytteturene på flere steder, for eksempel i Fyresdal i 2000. Stamhytta er likevel KSI-hytta i Nordmarka.

En hyttetur i OSI Aikido består som oftest av like deler badstu, massasje og god mat. Medlemmene pleier å møte opp på Frognerseteren, og sammen gå inn til hytta i nærheten av Nordmarkskapellet. Turen innover har tidvis vært preget av tolkninger av Tom Lehrer, mye snø, famøse pauser med nybakte cookies og ved ett tilfelle en kenyansk Maasaiklubbe.

Oppholdet på hytta har på sin side blitt farget av god mat og drikke, litt for mange sitroner, oppvisninger i varierende koordinasjon til musikk, kortspillet Chez Geek, og ved ett tilfelle fem timer charades.

I mange år var mesterkokk Mads Håan selvskreven hyttegeneral. Med godt humør og god sans for det praktiske var han med på å gi turene form og fokus, og spesielt løftet han lørdagsmiddagen til nye høyder. Mange turer innover i tung snø ble desto triveligere av at Mads hadde kjøretillatelse i Marka, og likesågodt tok med alles bagasje i bilen innover. Når fotgjengerne etter noen innholdsrike timer kom fram til hytta, var det meste allerede ordnet, og arbeidet med kveldens mesterverk på kjøkkenet godt i gang.

Mads er dypt savnet.



Julebord med leir

Julebordet vårt har vi holdt i restauranten Sushi Nam Kang i en årrekke, og de siste årene sammen med søsterklubben vår Sentrum Aikido. I 2009 var vi 60 påmeldte allerede i begynnelsen av november, til en restaurant med plass til femti gjester. Dresskode og god japansk og koreansk mat er stikkord for kvelden. Noen av oss har til og med opplevd å bli servert av forfatteren av boken Hot Man! på denne restauranten.

Vi har også vært heldige nok til å få Birger Sørensen 5. dan til å holde en juleleir for oss i forbindelse med julebordet de siste årene.


Filmkveld

Klubben arrangerer en filmkveld hvert semester, hvor det vises sjeldne, sære, morsomme og interessante aikidoklipp - eller noe annet vi har lyst til å se. Vi har blant annet hatt filmkveld med Audun Blokkum i et auditorium på Høyskolen i Oslo, med simultanoversettelse fra japansk av Gunnar Johnson.

Høsten 2009 utartet filmkvelden seg til en heldagsaffære. 25 medlemmer fra OSI og Sentrum møtte opp på matta en søndags morgen for en uformell treningsøkt myntet på de helt nye. Deretter dro vi til restauranten Taste of China, hvor det ble spist store mengder dim sum. Etter en omgang italiensk is, bowling og kaffe rundet vi av dagen med et bredt utvalg aikidorelatert film vist på storskjerm, samt nybakte kaker laget av to av medlemmene.


Kino

Klubben har en lang og variert kinotradisjon. Da filmene til Steven Seagal fortsatt gikk på kino, arrangerte klubben felles filmkveld for alle medlemmene. Kapring i høy hastighet (Under Siege 2: Dark Territory), med teknikken shihonage i fortfilm, utløste et spontant latteranfall over to rader på Eldorado kino i 1996. Etter å ha sett Jackie Chans Rumble in the Bronx samme året ble noen klubbmedlemmer veldig entusiastiske utenfor kinoen. Hovedinstruktøren gikk av med seieren.

Aikidoklubben benyttet seg i mange år av det gode filmtilbudet til Blindern filmklubb (nå Cinema Neuf), og spesielt de japanske filmene som ble vist der.

Under Oslo Kulturnatt i september 2009 var vi 30 medlemmer som så District 9 sammen på Klingenberg kino.


Andre sosiale aktiviteter

Klubben hadde lenge en tradisjon med fast dim sum på restauranten Taste of China etter felles fritrening på søndager.

Etter tirsdagstreningene hender det at noen tar en tur i miljøbassenget for å slappe skikkelig godt av. Dessverre hender det at andre gjerne vil spille undervannsrugby.

Vi har også arrangert fellesturer til Tusenfryd, grilling ved Sognsvann, arrangementer under Oslo Kulturnatt, konserter, slumber parties, og mye annet.


Trening er også sosialt

Det hører med at selve treningene er av ytterst sosial natur. Vi pleier å trene i 90 minutter, så de dagene vi har salen i to timer bruker vi den siste halve timen til såkalt ato-geiko; "ettertrening".

Folk trener på det de har lyst til i en uformell stil. Noen strekker, andre går sammen om å undersøke teknikker de lurer på, andre igjen forbereder gradering. Praten sitter løst, og det er lett å se for forbipasserende at vi trives på matta.

Gunnar Johnson hadde en periode med japansk te som ble drukket i felleskap på matta etter trening.






In your training, do not be in a hurry. You must train daily with your friends and students, and progress together.

- Ueshiba Morihei, The Art of Peace