Noen råd for deg som er ny
Du sitter sikkert med masse inntrykk etter å ha vært på noen få treninger.
Kanskje har du sett Aikido bli demonstrert eller lest om denne særegne aktiviteten på forhånd. Muligens er du blant de heldige som har masse nybegynneriver og gleder seg til neste trening. Kanskje tilhører du gruppen som synes Aikido er vanskelig og tungt.
Uansett, pust dypt og slapp av. Få beina ned på jorda. La de erfaringene du gjør deg gradvis bli dine egne. Ved å starte med en aktivitet som Aikido tilfører du tilværelsen din noe nytt.
Det er din egen motivasjon og ditt eget tempo som bestemmer hvor fort det skal gå.
Bli kjent med dojoen og miljøet
Når man trer inn i dojoen (treningslokalet) de første gangene er det ofte med et snev av bortkommenhet og nervøsitet. Vi har alle vært gjennom dette.
Vår erfaring er at jo fortere man kommer i kontakt med de andre og lærer miljøet å kjenne, jo fortere vil man trives og utvikles. Ta derfor gjerne del i aktivitetene utenfor treningene.
Hjelp til og vær med på å gi til samholdet. Ta vare på treningslokalet. Hold det rent. Føl at det er ditt, at det er din verden, og du kan være sikker på at progresjonen din blir tilfredsstillende.
Når man blir lei
Noen gir opp etter å ha trent en tid. Det er synd både for de som slutter og for miljøet som helhet. Å trene Aikido passer ikke alle. Dersom du ønsker å lære å sloss, konkurranse eller noe som kan tilegnes over natten så er nok Aikido i utgangspunktet et dårlig valg. Vi tror imidlertid ikke dette er problemet. De fleste som begynner har en viss oppfatning av hva Aikido går ut på. Likevel finner noen seg selv i en situasjon der det blir tyngre og tyngre å trene og lengre og lengre mellom de gangene man trener.
Vi som har holdt det gående har tatt dette til etterretning.
Det finnes sikkert mye som ikke er perfekt. Dette ser vi på som vårt ansvar. I siste instans er det imidlertid deg selv det står på. Hva du får igjen i Aikido er proporsjonalt med det du gir. Dette er ikke noe kurs eller en vare man betaler for og får resultatene automagisk i postkassa. Vi som har trent en stund kan bare vise deg veien og hjelpe til.
Du må være instilt på å gå den selv.
Det beste rådet vi kan gi deg er å trene regelmessig. Ikke gå for hardt ut i begynnelsen. Velg ut to eller tre dager i uka og sett dem av til Aikido. Ikke godta dine egne unnskyldninger for å la være å gå på trening. De viktigste treningene foregår når det hadde vært som mest deilig å sitte hjemme i godstolen, eller når vårsolen eller en kinotur lokker. Tren når du har mye arbeide eller mye å tenke på. Aikido gir avkobling og energi. Stå på litt ekstra dersom du føler deg frustrert eller nedenfor. Dette gjelder særlig når du støter på problemer med deg selv under treningen - hindringer, komplekser, forvirring, foruntatte meninger, stagnasjon. Det er i slike perioder man utvikler seg mest.
Forutsetningen for at du skal utvikle deg på sikt
Du må ha en åpen holdning. Som nybegynner er du heldig. Du er nysgjerrig og du lytter. Du ser og prøver å kopiere det som blir gjort. Etter en stund fylles imidlertid hodet og mottakeligheten blokkeres. Det er som å motta te. Dersom man ikke drikker opp er det ingen vits å be om mer i den samme koppen. Den nye teen vil bare få usmak fra den bitre og gamle, samtidig som det hele renner over. Så for din egen del, uansett hvor lenge du har trent, behold ditt nybegynnersinn. Gjør du det vil hver trening bringe masse nytt og gi nye innfallsvinkler og dypere innsikt.
Lykke til!
Failure is the key to success; each mistake teaches us something. - Ueshiba Morihei, The Art of Peace